Johns och Vickys resa

2013-04-28
17:16:29

Vicki 22

Jag vill bara säga ett stort TACK till er alla för gratulationerna! Det känns fantastiskt att kunna få så mycket fina kommentarer från min kära trots att jag befinner mig på andra sidan klotet! TACK!! <3<3

Vill också minnas världens bästa Ingrid Wallerström, min gammelmormor som för två år sen idag lämnade oss! Jag saknar dig hela tiden Mommo, det för vi alla. Vi saknar sitt värmande skratt och din kärlek, och vi har inte glömt. Vart du än är nu så hoppas jag att du har det bäst och vet att Alf är med dig. All kärlek, fina Mommo!

2013-04-26
07:05:00

Koh Phangan - BILDER
 
Ja äntligen hittade vi ett nät som tillåter oss att ladda upp bilder! Här är precis innan vi kliverpå speedboaten till Koh Phangan och vi dör liteöver att första gången på resan se RIKTIG strand med härligt hav!
 
Det är tveklöst många människor som rör sig kring de thaländska öarna. Här vid en resort-ö.
 
Fiiinaste lilla vovven som följde med oss in på 7eleven och när John satte sig la hon upp tassen i hans knä. Den blicken. Hon fick heta sloköra på grund av sina söta hängöron och till en fin kanins heder.

Sail Rock Divers dykcentret. I den här poolen plaskade vi runt och lärde oss dyka. Plocka ut luften och sen plocka in igen osv. 
 
En mörk bild på "klassrummet" där vi gjorde den teoretiska delen av provet.
 
En John som tyckte det var ASKUL att få läxor.
 
En ELEFANT från moppeturen sista dagen.
 
Nice strand från sista dagen. Var dock SJUKT, och då menar jag SJUKT mycket sjögurkor där. Som bajskorvar över hela botten. 
 
WOHO ÄNTLIGEN LITE BILDER!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2013-04-25
15:49:04

Borneo och Kuching

Kuching visade sig vara ett sånt ställe där man fastade. Plötsligt märkte vi en kväll när vi skulle sova att vi skulle ha checkat ut tidigare samma dag, men det hade varken vi eller hostelägarna kommit ihåg!

Vårt hostel hette Marco Polo och var återigen ett home away from home med ett fantastiskt par som skötte stället. Mannen Samuel fastnade man hos varje gång man pratade med honom och en två minuters fråga blev alltid en halvtimmes diskussion om malaysiskt styre, européer och kinesisk soppa. Vi fick i alla fall stanna längre och fem bokade nätter blev nio. Hoppsan.

När det för tredje gången samma dag blev blixt- åsk- och regnstorm började man inse att vi faktiskt var riktigt nära ekvatorn!

Malaysia består ju av en härlig blandning indier, kineser och vad vi antar är "riktiga" malayer - alltså de någonstans mitt emellan. Och vi bodde i delen som var det gamla china town. Efter ytterligare ett försök har vi insett att nej, kinesisk mat är ingenting för oss.

Kuching är den största staden i Sarawak (västra delen av malaysiska Borneo) och Kuching i sig betyder "katt". Vilket fint framhävdes av de otaliga färgglada statyerna av katter överallt i rondeller och korsningar.

Efter den fantastiska grottan vi beskrev tidigare besökte vi Bako National Park! Vi gick upp i ottan för att hoppa på en buss strax efter sju mot parken. Stöddämparna på den bussen hade nog vittrat bort någon gång i början av 1900-talet och ljuddämparen avled nog strax därefter. Men en timmes skumpade, gällt skärande bussresa senare var vi framme vid stationen där man bytte för att åka båt sista biten. Vi hade åkt med fyra andra turister i bussen och hamnade naturligt i en samlad trupp vid kassan. Sen visade det sig såklart att man fick vara max fem passagerare i båten, och de andra hamnade snabbt i en båt tillsammans. Detta ledde till att jag och John fick ta en båt själva - vilket i sin tur innebar en kostnad på drygt 90kr per person. Ingen av de andra turisterna la en tanke på att vi kunde dela upp oss tre och tre och på så sätt få ett billigare pris allihop - nejdå. Efter ett smärre utbrott från Johns sida, över att dom inte kunde klämma in en ynka person till, kom vi fram till att det inte är någon idé att gråta över varken spilld mjölk eller spenderade pengar. Så vi skuttade ner i båten och åkte iväg på en riktigt mysig morgonbåttur.

Sen flög all ilska i väg som en fjärt i vinden när vi kom fram till park-kajen och möttes av fantastiska mangroveträd och en HEL FLOCK MED NÄSAPOR! På den kilometerlånga smått leriga stranden bökade fyra skäggsvin och i träden precis vid kajen klättrade proboscisaporna (näsaporna alltså) runt med kulmagar som skulle göra tomten stolt. Så vi hann knappt hoppa av båten innan vi stod mitt i en äkta National Geographic upplevelse och diskuterade apornas likhet med Gerard Depardieu (googlar man proboscis så kommer det faktiskt upp en bild på Gerard utklädd till just en proboscis så jag antar att vi inte var först med denna iakttagelse).

Vi förstod senare vilken otrolig tur vi hade, och hur bra det var att vi åkte så tidigt för efter att solen gick upp ordentligt såg vi inte svanstippen av ett enda djur (vilket var helt förståeligt då det var så varmt och fuktigt att vi höll på att kollapsa - men mer om det strax). Vi såg förresten några eremitkräftor och en stor tusenfoting men inte många av de över hundra arter djur som skulle finnas där.

Tydligen ska man få se många många fler djurarter om man sover i parken, men efter att ha läst omdömena på tripadvisor kände vi, då vi aldrig läst sämre acommodation-betyg, att "tack, men nej tack".

Bako, som förövrigt betyder Mangroveträd på det inhemska språket/dialekten som talas i fiskebyn där båtarna gick i från, består av bland annat 17 olika färgmarkerade vandringsleder i olika längd. Och eftersom vi var där över en dag frågade vi snabbt vilken/vilka som gav störst chans att se djur. Men som jag redan avslöjat såg vi inte mkt mer än vi redan sett.

Hur som gick vi först en tur på en timme enkel väg, alltså två timmar tur och retur. Där skulle man kunna se olika apor men en eremitkräfta och en ödla (just det - det såg vi ja!) var det enda vi såg. Häftig natur var det dock med stenblock och olika ferns.

Det var när vi skulle gå tur nummer två: Lintang trail, som vi gjorde det stora misstaget. Det var den enda turen vi skulle hinna innan båten gick tillbaka klockan fyra (de andra lederna var omkring sex till åtta timmar tur och retur) och vi hörde ju att de sa nåt om "vegetation" men tänkte inte mer på det. Lintang är en "cirkeltur" på 3,5 timmar och ena änden startade i samma riktning som de andra lederna. "Då testar vi andra hållet" tänkte vi och gick alltså i motsatt riktning mot vad alla andra gjorde. Efter en halvtimmes fin promenad började stigen klättra uppåt. Och efter ytterligare en halvtimme förstod vi att "jaha, den tänker fortsätta klättra uppåt nu" och efter lite drygt en timmes klättrande uppför fyrtiofemgradigt lutande slänt med rötter eller trappstegar i trettiofemgradig värme och tropikfuktig luft förstod varför alla andra startade Lintang-vandringen från andra riktningen. Sen... Dog vi. Nästan.

Det var utan tvekan det jobbigaste jag gjort någonsin. Trots vila emellanåt blev vi så trötta att vi var på gränsen till tårar varje gång det dök upp en ny stege. "Det kan inte fortsätta klättra uppåt nu! JAG KLARAR INTE MER" och "Vad har vi gett oss in på" var teman på de konversationer som klämdes in emellan svimmningskänslor och flämtanden. När vi äntligen nådde den punkt där det slutade klättra uppåt möttes vi istället av gassande "mitt-på-dagen-solsken" och kände oss trots tröjor på huvudet som två förlorade satar i öknen. Om vi inte haft så mycket vatten med oss som vi faktiskt hade anar jag att vi faktiskt hade kollapsat. Vi mötte folk längs vägen som kom från andra hållet och sa "we went the wrong way, you'll soon see why that is funny" och ett franskt par (som berättade att de enda djur de sett var "ö köppel öff bööörds") sa att det var brant från andra hållet också, och att det varit jobbigt för dem med. Haha, really? När vi väl kom dit var det EN MUSSKIT jämfört med vad vi klättrat uppför.

Sista vägen vandrade i alla fall jag i ett töcken. Mina blodtryckssänkande mediciner gjorde sig påminda och jag såg mest bara flimmer ett tag. Men vid den punkten ville vi inget annat än att komma tillbaka till högkvarteret så vi gick vidare.

Efter tre timmar och en kvarts vandrande var vi äntligen framme. Och det var då vi insåg att vi kanske inte varit så smarta. I alla fall inte jag som inte har de bästa förutsättningarna för extrem ansträngning i värme fick märka att jag tagit ut mig alldeles för mycket. När vi kom fram hade vi egentligen behövt äta nåt ordentligt, men var så utmattade och därav illamående att vi delade på en påse chips och tog en läsk var. Jag hade svårt att sitta upp och fick ont i hela ansiktet av att tugga chipsen. Där efter somnade jag pladask på en parkbänk och vaknade med kraftigt illamående. Helt sjukt. Vi drack i alla fall mycket vatten.

Vi fick turen att få klia på ett extra sällskapligt skäggsvin som låg utanför restaurangen och solade innan det var dags att hoppa i båten igen. Mannen som körde båten tillbaka var fantastisk, han bodde i byn Bako och till skillnad mot den första båtföraren tog han sig tid att förklara en massa om omgivningen, stanna och visa på olika djurs favoritställlen och för att berätta om hur han brukade skjuta med slangbella på strandkanterna när han var barn. Ovärderligt!

Bussresan hem blev tyvärr en tur i solsken också och trots att vi täckte oss med vad tyg vi hade så blev det väldigt varmt med solen genom fönstret. När vi väl kom fram var vi helt utpumpade. Det var också då vi förstod den enorma hjärndödheten i att inte ha ätit lunch, för när vi kom iväg till restaurangen (efter en lång kall dusch) insåg vi att vi inte ätit mer än några chips på tolv timmar. Med sex timmars ansträngning. Så himla korkat. Jag behöver inte säga att den middagen var bland det godaste jag ätit.

Så. Det var en fantastisk upplevelse med aporna och skäggsvinen, men såhär i efterhand tänker vi att vi kunde ha skippat vandringen, då den inte gav oss tillräckligt med naturupplevelse för att väga upp utmattningen. Vi tror att vi blev lite solsjuka dessutom för hela dagen efter var vi enormt sega och kände oss nästan febriga. Lesson learned. Ingen mer överansträngning och verkligen inte i tropiskt klimat.

Vi trivdes ändå väldigt bra på Borneo och är sjukt glada över att vi åkte dit och fick se all fantastisk natur och alla djur! Vi var ju från början inte säkra på att vi skulle dit.

I skrivande stund befinner vi oss i staden Padang i västra Sumatra, och vi ska skriva mer om det snart!

Kram på er alla!

2013-04-20
17:32:36

GRATTIS MAMMA PÅ FÖDELSEDAGEEN
En liten sammanställning av anledningarna till att vi inte är närvarande på din fösseda!

2013-04-19
09:26:54

Wifi, schmifi...

Okej! Efter 35 minuters laddande hade den första bilden fortfarande inte laddats upp i inlägget. Uppladdningshastigheten på hostelet är lika snabbt som en snigel med släpvikt - så inga bilder än tyvärr :(
Vi jobbar på att hitta nåt ställe med kraftigare internet!
Håll ut!

2013-04-18
05:38:53

BORNEO MUTTERFUKK!
"Deep in the Malaysian rainforest, homeland to the endangered orang-utans, amongst bat-filled caves and stunning waterfalls, our two adventurers are exploring and..."
 
Japp, det är på riktigt! Vi befinner oss på Borneo! RIKTIGA Borneo! Det man ser på National Geographics dokumentärer om overkliga djur och gigantiska blommor som luktar ruttet kött. Där är vi nu.
 
Man blir ju hyfsat snopen dock när man förväntar sig hyddor av bajs ochpalmblad och folk med ben genom näsan och inga tänder - och sen hamnar i den supermoderna staden Kuching med lika många shoppingmalls som Stockholm city och en mängd små välfriserade parker. De förutfattade meningarna man har är indeed förutfattade och inte mycket verklighetsanknutna.
 
Men frukta icke! Natural diversity finns det här så att det räcker och blir över. Bara ett stenkast utanför stan är det karstberg och gröna girlanger så långt ögat når. 
 
I förrgår begav vi oss till de populära grottorna "Fairy Caves" och blev smaskade i ansiktet av fascination. Det var som att befinna sig i en morph av Avatar- och Sagan om Ringenfilmen. Helt fantastiskt. "Welcome to Fairy Caves" stod det vid sidan av vägen och där gick vi rakt in till berget, bara för att mötas av tre grunda men brutalt magnifika grottor. Vi klättrade genom en smal skreva inne i berget medan fladdermössen klickade febrilt över våra huvuden. Sen såg vi trappan. Vi hade svängt av förtidigt. DÄR var den riktiga grottan och Holy Schmoly. Den var GIGANTISK! Här fascinerades vi över fem meter djupa grottor när det bredvid fanns en som var 2-3 KILOMETER lång! (Papi, du MÅSTE åka hit någon gång! Du skulle älska det!)
 
Idag är vi på väg för att möta våra orangea kusiner, och vi är mer än taggade! Vi har försökt uppdatera med bilder men det har tagit helt fruktansvärt lång tid att fåupp en enda, så det har inte funkat. Men vi har bestämt oss för att försöka få upp en bildinlägg ikväll, så håll ut!
 
Saknar er alla! PUSS 
 

2013-04-10
17:13:09

Perhentian Island Kecil

Hej och hå allesammen!

Var en stund sen jag skrev något på bloggen. Men här
kommer en nedteckning av resan mellan Koh Phangan och Perhentian ilands.

Vi hade precis lämnat vårt andra home away from home, Sail Rock Divers, och knallat över till en liten turistbyrå som vi fått rekomenderad. Där fick vi hjälp av en kvinna med tandvärk (den mest svullna kinden i modern historia) att boka resan över till Malaysia. Vi hade sen innan bestämt oss för att ta tåget. Vi gillar båda att resa med tåg och föredrar det verkligen framför att åka buss eller taxi. Efter mycket om och men samt en del språksvårigheter (och några dråpliga avbrott när kvinnans treårige son skulle köra sin lilla röda leksakspickup på mig) kom vi fram till att det fanns tågbiljetter redan dagen efter. Mitt i en förklaring gällande priser, då hade vi två alternativ, taxibåt och lång bussresa eller taxibåt och lång tågresa, ändrade sig tandvärksresemäklaren och langade fram ett tredje förslag: nattbåt och sen minibuss. På krokiga fram- och tillbakaresonemang beslutade vi oss för att ta det tredje alternativet. Det beslutet grundade sig i att vi skulle få resa redan samma dag (slippa boka nytt hotell på Koh Phangan en natt till) och att det inte skulle vara fem timmars väntetid mellan kommunikationerna, vilket var fallet i de båda första alternativen.

Så - nattbåt och minibuss.

Vi hyrde en moped och brummade runt lite på ön. Hade några timmar att klubba ihjäl. Riktigt spännande. Man fick ta det riktigt lugnt i vissa nedförsbackar eftersom de var ca sjuttio graders lutning. Dessa blev även ett problem på tillbakavägen, motorn i vår moped var tyvärr inte tillräckligt trimmad.

När klockan slog åtta hade vi ätit en sista måltid med våra vänner Jay och Joel från Kanada, och det var dags att bege sig mot båten gick vi till resebyrån. Sen blev det mörkerrally, där mannen-till-kvinnan-med-tandvärken-och-fader-till-barnet-med-den-röda-leksakspickupen ansåg det viktigt att själv använda bälte, eftersom vi for fram i över nittio kilometer i timmen i totalt kolmörker, men inte spände fast sin treårige son som märkligt nog skulle följa med?! Jag ska låta bli att nämna att det inte fanns bälten i baksätet.

Väl vid kajen ser vi först en rätt stor kryssare, "coolt är det den vi ska åka med?". Det var det så klart inte. Det var en av de normalstora båtarna. Genom de öppna fönstren kunde vi skymta våningsängsliknande bäddar, påminde till viss del om dem på helvetesbussen.

Sen klev vi ombord. Det visade sig att det fanns ca tio stycken bäddar. Alla på en prydlig rad i mitten på andra däck. Vi och de övriga hundrafemtio passagerarna fick lov att samsas om utrymmet på sidorna om bäddarna. På golvet alltså. Det fanns nummer på sidorna som stämde överens med ens biljetter. Så där hade man sina trettio gånger två hundra centimeter att dela med halva grannen och sin packning.

Med det låga taket och den trånga platsen på skämtet till madrass, tog det inte lång tid innan man insåg vad den här båten skulle fraktat för några hundra år sedan... I alla fall, efter mycket brottning med våra norska och thailändska grannar föll vi tillslut i sömn. Tryggt vaggade av havet, ombord på Slavbåten.

Vi vaknade. När man lyfte på huvudet och såg ut var det fortfarande mörkt. Någonstans i bakgrunden kunde vi höra en kvinna skrika: "airrrpooor aAirpooort, airrrpooor aAirpooort". Precis vad man inte vill höra kl fem på morgonen när man äntligen hamnat i ett dvalliknande tillstånd.

Jaja, det var bara att lyfta sin väska från den för hundrafemtio år sedan vita, numera färgad av alla före detta användare av, kudden. Mums.

Väl av båten infann sig några gastkramande och nästan tårfyllda ögonblick när jag inte hittade våra fortsättningsbiljeter. Som tur var reser jag med en ängel som skred fram till min väska och trollade fram dem på tre röda.

Väntan. Efter en timme dök vår minibuss upp. Och efter ca en kvart av tryggt lagom stort utrymme blev vi dumpade på nästa väntplats.

Mer väntan. Mitt ute i ingenstans mellan ett gäng plåtskjul, en rad före detta flygplanssäten och två pensionerade bussar, numera habitat för alla vilda tamdjur i området, låg busscentralen. Den bestod av saniteter, mycket orena sådana, en biljettlucka och en kiosk. I biljettluckan tog de våra biljetter och gav oss varsin klisterlapp där det stod "KOLOK" eftersom vi skulle över gränsen vid Sungai Kolok. Så nu hade vi inga resebevis längre. Där skulle vi vänta i en och en halv timme. Är kanske inte så långt men när man är så trött att man kan somna stående och måste hålla sig vaken för att inte få bäddsällskap av skabbhunden, känns det som en ytterst lång tid. Det fanns ett gäng hundar som strök omkring och ville ha mat och sällskap. Problemet var att man kunde se lopporna och lössen sjuda i pälsen på de i övrigt mycket söta djuren. Särskilt jobbigt var det att se de kanske sex veckor gamla valparna rumla omkring och brottas, täckta i parasiter.

Sen kom våran rallybuss. Det var en likadan minibuss so. Den vi kommit dit i. Den största skillnaden var att den här var nästan full och vi var fyra stycken som skulle med den. Vi och två tyska killar. De lediga sätena var längst bak i bussen ("jävla oplanerade asiatpuckon!"). Så efter att ha klättrat över en hög väskor, tre muslimska kvinnor och ett annat asiatgäng befann vi oss längst bak i minibussen.

Brumm brumm.

Det var inte så farligt. Det enda som var riktigt jobbigt var det faktum att jag fötts med ben och fötter. Eftersom minibussens backlucka blev full när de första två av bussens nu femton (överdriver inte!) passagerare klev på, var vi tvungna att ha väskorna framför oss. Detta omöjliggjorde en bekväm sittställning. Trotts detta lyckades vi sova nästan hela vägen till minibussbytet.

Ja precis, vi skulle byta minibuss (igen).

Precis innan de skulle av snackade vi lite med tyskarna som spanade in min klisterlapp (Vicky hade tappat sin). "Ko lok? Is it an island?" Nä, vi förklarade att vi ville till Perhentian islands och att Sungai Kolok var staden på den Malaysiska gränsen. Då blev det liv i tyskarna. De skulle också dit! Men de blev tvingade av sitt resebolag att åka via den västra delen av Malaysia, istället för den östra som var den närmsta, eftersom det råkade vara KRIGSZON där.

Det blev lite diskussion med bolaget fram och tillbaka. Vi ville ju veta om det var farligt eller inte och om det inte var det ville tyskarna åka med oss istället för att behöva åka till andra sidan Malaysia. Men svaren lös med sin frånvaro. Den enda engelskspråkiga kvinnan på byrån vidhöll att hon bara kunde gå efter biljetterna. Och ifall det var farligt eller inte svarade hon inte på.

Jaja. Vi fick dela på oss i vilket fall. Vi skulle till plattform 21 och tyskarna skulle iväg på någon bakgata där en annan turistbyrå låg. Vicky han hitta ett wifi innan vi begav oss och kunde inte hitta något om krigszon i östra Malaysia.

När nästa minibuss kom blev det en komisk upprepning av det vi tidigare gjort mitt i natten. Kräla över bussens alla andra passagerare och ta de enda lediga platserna, lägst bak.

Sen gjorde vi två stopp innan vi äntligen var framme vid gränsen. Det första för att äta snabbnudlar och använda varsin squat-toalett. Det andra för att ett gäng thailändska militärer skulle snacka lite med oss på bussen. Stämningen var helt okej men det var lite obehagligt när befälet plockade fram sin fällkniv och skar upp ett hål i en kartong bredvid min ryggsäck (ge fan i väskan var det enda jag kunde tänka). Några kilometer senare hittade vicky krigszonen i Lonely Planet boken. Det farliga var inte östra Malaysia utan södra Thailand! Vi åkte just nu igenom den farligaste delen av Thailand! Men vi märkte inte av så mycket utom att det var fullt med militärer och Razorwire överallt.

Gränskontrollen mellan Malaysia och Thailand var inget annat än en promenad i parken. Smidigast hittills!

Väl i Malaysia blev vi påhoppad av en trevlig Malaysisk taxi chaufför som ville ha hundra Ringit för en tripp till hamnen nära Perhentian. Ja, en ny valuta som vi inte kollat upp än. Efter några snabba kollar i Lonely planet såg vi att hundra ringit borde vara ca tvåhundra SEK. Vi prutade min fick bara ned det hela till nittio ringit. Jaja det var tydligen bråttom eftersom sista båten gick vid halv sexoch nu var klockan fyra. Vi behövde dessutom stanna för att ta ut pengar. "No problem!".

Innan vi tog ut pengarna kolla vi upp via en valutaomvandlare i telefonen hur kursen egentligen låg. Där kom vi fram till att hundra ringit är femtio kronor, alltså hälften inte det dubbla som vi trodde först. "Fan va skönt! Då är det ju jättebilligt!" Men tiden drogs ut när automaten krånglade och vi blev tvungna att byta till mitt kort för att få ut pengarna.

Rallytaxi. Mannen körde som en galning. Det gick ofta i hundratjugo på raksträckorna. De väldigt dåligt underhållna raksträckorna. När klockan blev halv sex var det femkilometer kvar tydligen. Han brände fortfarande gummi. Eftersom vi inte ville störa honom, ifall han skulle flippa bilen och göra oss alla till sylt mot ett träd eller i en av långtradarna vi tävlade med, frågade vi inte om det inte redan var för sent.

Väl framme i hamnen klockan sex prick blev vi visade till en liten resebyrå där man kunde köpa biljetter på en speedboat över till öarna. Biljett till Kecil (den mindre av öarna där flest backpackers håller till) kirrad. Sen visade det sig att vi fortfarande väntade på ett gäng. Var visst inte så noga med avgågstider. Skönt.

Eftersom det inte skulle finnas några ATM (bankomater) på öarna behövde vi ta ut pengar för hela vistelsen där. Problemet med det var att den närmsta ATM:en låg en kilometer bort. Byrån erbjöd oss att skjuts dit. Vicky och en tysk kille åkte medan jag och tyskens flickvän stannade för att vakta väskorna. Vickys kort strejkade tydligen fortfarande och mitt fick hon inte med sig. Som tyr var fick hon låna fem hundra ringit av den snälla tysken. Vi fick hans bankuppgifter.

En skakig härlig båtresa senare anlände vi i mörker till Long Beach på Perhentian Island Kecil.

I ljuset från alla restauranger och chalets (typ bungalows fast mindre) kunde vi se den månskärsformade vita stranden och det mörka havet under en klar stjärnbestänkt himmel. Palmerna och den lummiga regnskogen höjde sig bakom bebyggelsen på den matdoftande stranden. Vi var på ett bättre ställe.

Efter att ha frågat på nästan alla ställen längs stranden efter rum verkade allt vara fullt, allt utom ett rum på World café. Tyvärr hade de bara ett riktigt dyrt rum kvar. Ett som egentligen kostade 650 ringit men som den mycket trevliga personalen kunde tänka sig att sänka till 400 för en natt. Vi kunde gå till Coral Beach och leta vidare där men det innebar att vi skulle behöva gå genom djungeln till en ny strand som kanske inte heller hade plats. Så vi tog det. "Äh två hundra spänn för lite lyxigare har vi lätt råd med!". Lite lyxigare... Vi befann oss plötsligt i en bröllopssvit med badrockar, utomhusdusch i kakel under natthimelen omgiven av bambuplantor. Sängen, lika stor som sovrummet hemma i Sverige, var lätt en av de renaste och mjukaste platserna jag upplevt. Och allt detta för bara två hundra spänn. Sjukt! För bra för att vara sant!

Sen begav vi oss ut i kvällen, nyduschade och väldoftande, för att få i oss något att äta. Vi behövde inte gå långt. World café hade nämligen Sea Food BBQ. Vart stycke fisk kostade ca trettio ringit och efter att ha konsulterat den mycket duktige kocken bestämde vi oss för en bit Grouper, en bit Red Snapper och en hummerstor Prawn. Alla fångade i vattnet utanför öarna samma morgon. Efter en titt på drinklistan bestämde vi oss för att en festmåltid av denna kaliber kräver en flaska Rött. Och trots alkoholskatten (de är muslimer i Malaysia) kostade husets bara tvåhundratjugo ringit. Ja det var lite dyrt kanske med en flaska för hundratio spänn men vi ville lyxa lite idag. Och vilket vin sen. Mustigt och sött. En fantastisk kväll helt enkelt. Man var rätt nöjd.

Nästa morgon började vi leta rum som skulle vara ner i stil med vår budget. Efter mycket om och men hittade vi Ombak. Ett dykställe. Rummen där kostade ca två hundrafemtio ringit var. Det fanns tyvärr inget som var ledigt i två dagar men vi om vi kunde tänka oss att byta fram och tillbaka fanns det så vi kunde bo i tre dagar till att börja med. Gott. Hundratjugo kr per natt var perfekt med tanke på vilken fin standard rummen höll.

Sen kom två härliga dagar av god mat härliga dyk med Ombak och vår härliga dykguide Malin från Finland. Skönt att kunna snacka svenska med den som vet mest om vattnen och platserna vi besökte. Och billigt som satan att dyka dessutom. Bara sjuttio ringit per person per dyk.

Först var vi på sugar wreck. En lastbåt som legat på botten i ca tio år. Där såg vi tre stycken Lionfish ett gäng Great Pufferfish och en Porcupinefish, stor rackare.

Sen var vi på Batu Layar där vi lyckades se vår första sköldpadda!

Dag tre. Vi känner att det var riktigt trevligt här. Vi säger till receptionisten att vi vill stanna två nätter. Hon bokar men vi betalar inte eftersom plånboken är på rummet.

Vid dykhänget träffar vi en annan svensk tjej som rest runt lite som vi tillsammans med sitt gäng i Asien. Hon har precis tagit Open Water dyk cert. Vi berättar om Koh Phagnan. När vi kommer in på hur jäkla billigt det är (nu kommer det) med dyken och allt häromkring säger hon "njae så billigt är det ju inte, inte billigare än andra ställen." Jaså inte, men en ringit är ju en halv krona. Tycker vi då. "Nej, nej det är tvärt om. En ringit är två kronor."

Vi hade alltså räknat rätt första gången innan vi hoppade in i taxin. Allt kostade fyra gånger så mycket! Taxiresan hade inte kostat femtio spänn utan två hundra kronor!

Botten föll ur kabintrycket föll och snåltarmen drog ihop sig till ett svart knyte.

Inte så konstigt att alla ATMs krånglat, för lite på kontot. Och vad hade det första rummet egentligen kostat?! Och vinet, svindel, vad kostade vårt rum vi bott i i tre dagar? Åh Gudt!

Det blev att avboka de två extra dagarna vi frågat om. Tur att vi inte betalat än. Sen gick vi till ett ställe där en charlet kostade femtio ringit per natt. Efter att vicky gått igenom räkenskaperna kunde vi konstatera att vi ändå inte gått så fasligt över vår budget om man räknade med resan hit på Slavbåten som inte kostat så mycket.

Stället vi nu bodde på hette (heter nog fortfarande) Ewans [euowans]. Ägaren, Ewan, var en fantastiskt trevlig och rolig människa. Behövde höra våra namn en gång och sen kunde han dem. Om man åker till Perhentian SKA man äta minst sju ggr på Ewans. De har den uteslutande bästa malaymaten på båda öarna. Min favorit blev Beef Paprik. Stöört gott! Det var så mysigt att sitta där med palmerna i bakgrunden, Ewans lilla dotter lekandes bland borden, hans snälla men inte så engelskspråkiga fru och mamma sittandes bakom disken för att ta betalt och allt detta emedan Ewan själv skuttade omkring bland borden för att ta beställningar eller bara prata. Ett av de bättre ställen vi varit på.

Sen följde några dagar av snorkel och sittande på Ewans från frukost till lunch eller från lunch till middag. Man kom aldrig riktigt därifrån. Vi såg både sköldpaddor, hajar, clownfiskar, parrotfish, triggerfish, och humphead parrotfish. En stor klump till monsterfisk, med näbb, knöl i pannan och en medellängd på ca sjuttio cm lång och en halv meter hög blev vi riktigt skrämda första gången vi såg en. Dessutom rörde de sig i stim. De var dock lika farliga som en snuttefilt. Snälla jättar. Triggerfish däremot. De är territoriala rackare som slåss först och frågar sen. Ingen jätte men eftersom vi råkade dyka upp i deras "nesting period" fick man vara vaksam på ifall de kom mot en.

Här får Vicky ta över. Hoppas att alla har det bra där hemma! Vink vink från tropikerna!

2013-04-02
04:53:14

Koh Phangan

Vi kom till Koh Phangan men först buss (som lämnade Bangkok halv sex på morgonen-huh) och sen speedboat.

Vi hade fått tips av Vickis vän Malin om ett dykställe på ön som hette Sail Rock Divers så vi åkte direkt dit för att TA DYKCERT!

Vilket ställe! Helt underbar personal! Alla jättetrevliga och engagerade! Vi gjorde Open Water kursen och hade två unga kanadensare som sällskap (Joel, killen, berättade att han en gång inte kunnat gå hem från en kompis på kvällen för att det stod en Björn på deras uppfart-how crazy is that liksom) som båda jobbade på IKEA i Kanada!

Kursen gick jättebra! Efter tre dagar och fem poolsessioner, fyra havsdyk, fem knowledge rewiews och ett test senare hade vi våra certifikat!

Dykning är SÅ HÄFTIGT! Destinationen Sail Rock är en stenpelare mellan öarna Koh Phangan och Koh Tao och eftersom en stor del av thailändska gulfen är sandbottnad så väljer liksom alla fiskar att komma dit för att para sig, tvätta sig och så vidare! Vi har sett muränor, angel fish, trigger fish, sargent majors, big eye travelli och massa mer! Googla om ni vill se bilder! Det var lite läskigt första dagen bara när vi skulle fylla i hälsopapper. Ett "yes" på "have you or have you ever had"-frågorna innebar att man behövde kollas av läkare. Och Vicki fick ju självklart sex "yes" med tanke på allt sjukdomstjafs. John fick ett för att han haft astma. Så vi fick åka till läkaren (på vägen såg vi en apa på vespa - inte nåt man trott man skulle se) och vi var sjukt nervösa över att inte få dyka! Men allt gick bra och 200baht senare var vi tillbaka.

Vi gjorde inte jättemycket annat än att dyka på Phangan faktiskt. Förutom att missa det välkända Full Moon partyt då eftersom Vicki fick matförgiftning och sov o kräktes en hel dag.

Som tur var hade vi tv på rummet och fri tillgång till Sail Rocks filmer under hela vistelsen så vi har mått dåligt till Hannibal och skrattat ill Star Wars. Good Times helt enkelt! Men mest av allt kommer vi nog sakna Mazz, vår dyklärare från Sydafrika som hjälpte oss med allt ! Hon gav oss massa tips om Sydafrika och gav vi probiotiska piller när magförgiftningen härjade. Bästa!

Vi träffade även en svensk snubbe som kallas "pappa lelle" eller bara "pappa" på ön då han bor i Chaloklum (byn som Sail rock Divers ligger i) halva året. Han kände alla och ringde hit och dit och fixade. En liten annorlunda kvinnosyn hade han dock men med massor av historier från när han varit sjökapten i Karibien osv. Vi missade tyvärr att få åka med hans båt på en fisketur eftersom vi redan bokat resan till Malaysia då.

Och resan till Malaysia ska ni få höra om snart. Den var spännande...